Kafkas Mutfağı
LEPSİ (ŞAPSIĞ YAPIMI)
MALZEMELER :
Süt danası eti: Bir süt danası gövdesi
Su: Üzerine gelecek kadar
Tuz: Yeteri kadar
HAMURU İÇİN :
Buğday unu: 1 Kg
Su: Aldığı kadar
Sıvı yağ: 2 Kg
Tuz: Yeteri kadar
YAPILIŞI :
1-Et parçalara ayrılır, su dolu kazana etler konur, üzerinden köpükleri alınarak haşlanır, soğutulur.
2- Ayrıca, buğday unu, su ve tuz ile hamur tutulur, yetecek sayıda yufka gibi açılır, cevizden biraz ufak hamurlar koparılır.
3- Bu hamurlar büyük bakır tavalarda kızgın yağda hiç kabarmadan pembeleşene kadar kızartılır.
4- Yağdan süzülerek alınan bu hamur parçacıkları ılık
et suyuna konur. Bu görüntü içinde büyük bir kaseyle servis yapılır. Diğer söğüş etler de sofraya konur ve pasta ile yenilir.
NOT: Bayram, düğün gibi özel günlerde yapılan bir yemektir.
* İstendiğinde bu ölçüler azaltılarak daha az lepsi yapılabilir.
MALZEMELER :
Su : 10 Su Bardağı
Süt : 5 Su Bardağı
Pilavlık bulgur : 1 Su Bardağından iki parmak eksik
Yoğrulmuş mantı hamuru : 100 gr.(bir yumurta büyüklüğünde)
Yoğurt : 4 Yemek Kaşığı
Sarmısak : 4 diş
Tuz : Yeteri Kadar
YAPILIŞI :
1- Su önceden kaynatılır.
2- 200 gr. bulgur ilave edilir, 20 dakika karıştırılmadan kaynatılır.
3- Mantı hamuru fasulye büyüklüğünde yuvarlana-
rak kaynamakta olan tencereye ilave edilir.
4- Tekrar 10 dakika kaynatılarak süt, tuz ve yoğurt
ilave edilir.
5- 10 dakika kaynatıldıktan sonra 5 dakika dinlendirilirek servise sunulur.
6- 4 diş sarmısak dövülerek ayrı soslukla çorbanın beraberinde verilir.
LEPSİ (ŞAPSIĞ YAPIMI)
MALZEMELER :
Süt danası eti: Bir süt danası gövdesi
Su: Üzerine gelecek kadar
Tuz: Yeteri kadar
HAMURU İÇİN :
Buğday unu: 1 Kg
Su: Aldığı kadar
Sıvı yağ: 2 Kg
Tuz: Yeteri kadar
YAPILIŞI :
1-Et parçalara ayrılır, su dolu kazana etler konur, üzerinden köpükleri alınarak haşlanır, soğutulur.
2- Ayrıca, buğday unu, su ve tuz ile hamur tutulur, yetecek sayıda yufka gibi açılır, cevizden biraz ufak hamurlar koparılır.
3- Bu hamurlar büyük bakır tavalarda kızgın yağda hiç kabarmadan pembeleşene kadar kızartılır.
4- Yağdan süzülerek alınan bu hamur parçacıkları ılık
et suyuna konur. Bu görüntü içinde büyük bir kaseyle servis yapılır. Diğer söğüş etler de sofraya konur ve pasta ile yenilir.
NOT: Bayram, düğün gibi özel günlerde yapılan bir yemektir.
* İstendiğinde bu ölçüler azaltılarak daha az lepsi yapılabilir.
MALZEMELER :
Su : 10 Su Bardağı
Süt : 5 Su Bardağı
Pilavlık bulgur : 1 Su Bardağından iki parmak eksik
Yoğrulmuş mantı hamuru : 100 gr.(bir yumurta büyüklüğünde)
Yoğurt : 4 Yemek Kaşığı
Sarmısak : 4 diş
Tuz : Yeteri Kadar
YAPILIŞI :
1- Su önceden kaynatılır.
2- 200 gr. bulgur ilave edilir, 20 dakika karıştırılmadan kaynatılır.
3- Mantı hamuru fasulye büyüklüğünde yuvarlana-
rak kaynamakta olan tencereye ilave edilir.
4- Tekrar 10 dakika kaynatılarak süt, tuz ve yoğurt
ilave edilir.
5- 10 dakika kaynatıldıktan sonra 5 dakika dinlendirilirek servise sunulur.
6- 4 diş sarmısak dövülerek ayrı soslukla çorbanın beraberinde verilir.