Ne olduda hainler kahraman, kahramanlar hain oldu. Mustafa Kemal´e "maceracı ve güvenilmez" diyen İnönü´nün gerçek yüzü neydi? Çerkes olmayan bir yazarın kaleminden Apoletsiz General Çerkes Ethem Bey´in romanı, Ekim ayında kitapçılarda.
Siyah Beyaz Yayınları tarafından satışa sunulacak "Apoletsiz General Çerkes Ethem" romanının yazarı Turgut Türksoy´la yapılan ilk röportaj Kafkas Diasporası tarafından gerçekleştirildi.
Kafkas Diasporası ;Turgut Türksoy´u daha önce Ararat´ın Laneti Kitabı ile tanıdık, bize kendinizden bahsedermisiniz?
1961´de Ankara´da doğmuşum. Lise eğitimim sırasında politik nedenlerle cezaevine girdim ve toplam 10 yıl hapis yattım. Bu yüzden yüksek öğrenim yapamadım; fakat kişisel gelişimimi cezaevlerinin kütüphanelerinde devam ettirdim. Onlarca roman yazıp sonradan imha ettim. Kendimi bu konuda yeterli hissettikten sonra ilk romanım olan Ararat´ın Laneti´ni kaleme aldım. Romanı bitirdikten sonra uzun bir süre yayınlatmak için uğraştım. Bu uğraşım sırasında Ethem Bey ile ilgili romanımı yazmaya başladım. Ethem Bey ile ilgili olan romanımı 2 yılda yazdım. Evliyim, üniversitede okuyan bir kızım var.
Kafkas Diasporası ;Apoletsiz General Çerkes Ethem" Niye Çerkes Ethem, niye böyle bir tartışmalı bir konu seçtiniz? Kitabın daha çok satılabileceği düşüncesinden mi kaynaklanıyor, Çerkes Ethem´i tercihiniz?
İlkokulda okurken Çerkes bir sıra arkadaşım vardı. Kurtuluş Savaşı ile ilgili bir konuyu işlerken ,öğretmenimizin Ethem Bey ve Çerkesler ile ilgili aşağılayıcı ve hakaret dolu sözler söylemesinin ardından o arkadaşımın göz yaşları içinde sınıfı terketmesiyle başladı bende Çerkes Ethem merakı. O günden ,o arkadaşımın Ethem Bey´in Kuvayı Seyyaresi´nde subay olarak görev yapmış olan dedesinin Ethem Bey ile ilgili anılarını dinlemeye başladım. Bir çok Adıge arkadaşım oldu, Kafkas düğünlerine katıldım, onların konuğu oldum, sofralarında bulundum. Onların 1864 Büyük Sürgünü´nde yaşadıklarından dolayı hala balık yememelerinin hikayesini yüreğim parçalanarak öğrendim Çerkeslerin, Çerkes Tavuğun´dan ve güzel Çerkes Kız´larından ibaret olmadığını keşfettim ve Çerkeslerle, Ethem Bey´le ilgili gerçekleri yazmaya kendi kendime söz verdim.
Kafkas Diasporası ;Bu kitaba başlamadan önce nasıl bir Çerkes Ethem vardı kafanızda, kitap aşamasında Turgut Türksoy´un bakış açısında neler değişti?
Kitap ile ilgili araştırmalara başlamadan önce de Ethem Bey ile ilgili güzel düşüncelere sahiptim. Ancak araştırmalarım derinleştikçe O´nun yalnızca bir savaşçı değil, aynı zamanda ne kadar büyük bir vatansever ve bilge bir kişiliğe sahip olduğunu gördüm. Ve günümün her anı O´nun takdire şayan yeni özelliklerini öğrenmekle geçti. O´nunla ilgili bazı bölümleri yazarken, inanın abartmıyorum, hıçkıra hıçkıra ağladığım anlar oldu.
Kafkas Diasporası ;Çerkes Ethem neden hain ilan edildi? Bu iktidar kavgasımı, Çerkes Ethem´in ayrı bir devlet veya devlet başkanlığı gibi bir hırsımı vardı sizce?
Ethem Bey´in ´´Hain´´ ilan edilmesi Ankara Hükümeti´nin Bolşevik´leri imha etme politikasının en önemli bir aşamasıdır bence. Aynı zamanda iktidar hırsından gözü dönmüş bazı küçük adamların Ethem Bey´in büyüklüğünden ürkmesinin bir sonucudur diye düşünüyorum. Ethem Bey´in asla bir makam ve mevki hırsı olmamıştı. O,kendisine önerilen her rütbeyi ve makamı elinin tersiyle itecek kadar yüce gönüllü bir Kahraman´dı.
Kafkas Diasporası ;Çerkes Ethem´in İade-i İtibarı mümkün mü? Bunun önündeki engel nedir?
Ethem Bey için iade-i itibar mücadelesinin çok sönük olduğunu görüyor ve kahroluyorum. Mezarının ülkeye nakli için bile ancak 7.000 imza toplanabilmiş olması Çerkeslerin utanç duyması gereken bir durumdur. Bence Ethem Bey ve O´nun mücadelesi en azından İmam Şamil´in mücadelesi kadar değerlidir, Türkiyede yaşayan bütün Adıgeler ve Kafkas Diasporası bu yiğit insana olan vefa borçlarını ödemeli ve dağı taşı sallayacak bir kampanya başlatmalıdırlar. Kitabımın buna bir nebze de olsa katkı sağlaması umuduyla, romanımı ithaf ettiğim Abhaz ve Oset Halklarına sevgilerimi ve desteklerimi iletiyorum.