Cevizli Çerkes Tavuğu
içindekiler
Tavuk: 1 BB
Ceviz içi: 1 KG
Kurutulmuş kırmızı biber: 5 adet
Sarımsak: 4 diş
Ekmek içi: 4 dilim
Tuz: Yeteri kadar
Kişniş: 2 TK
Kara biber: 1/2 TK
Tavuk Suyu: 6 SB
Yapılışı
1- Tavuk temizlenir, tütsülenir, yıkanır, haşlanır, kemiklerinden ayrılır, didilir.
2- Kurutulmuş biberler haşlanır. Çekirdeklerinden ayrılır.
3- Bir miktar ceviz içi, biberler, sarımsak ve ekmek içi kıyma makinasından birlirte geçirilir.
4- Kalan ceviz makinadan geçirilir, sıkılarak yağı bir fincana alınır.
5- Kıyma makinasından geçirilen bu karışıma soğuk tavuk suyu ve tuz ilave edilir, karıştırılır.
6- Didilmiş et servis tabağına alınır, üzerine bu karışım dökülür. Fincana alınan ceviz yağı da üzerine gezdirilir.
NOT : Cevizin yağı alınamamışsa, bir tavada yağ kızdırılır ve kırmızı toz biber katılarak elde edilen yağ cevizli tavuğun üzerine gezdirilir
De Şuğ/Cevizli Biber
İçindekiler
Sarımsak: 6 diş
Kişniş: 1 TK
Kini: 1 TK
Tuz: Yeteri kadar
Kurutulmuş acı biber: 1 kg
Ceviz içi: 2 SB
Yapılışı
1- Kurutulmuş acı biber ılık suyla ıslatılır.
2- Biber, sarımsak, kişniş, kini, iri tuz ve cevizle havanda dövülür. Servise hazırdır.
Not : Bu cevizli salça sabah kahvaltılarında ekmek üzerine sürülerek yenmektedir.
Şar Tohın Çorp (Ayran Çorbası)
İçindekiler:
Buğday yarması: 250 gr
Yoğurt: 1/2 kg
Su: 6 SB
Pazı: 5 yaprak,
Tuz: Yeteri kadar
Yapılışı
1- Yarma haşlanır, pişmek üzereyken yıkanmış pazının yeşil kısmı doğranır ve katılır. 5 dakika pişirilir.
2- Yoğurt ayran yapılır ve karışıma katılır. Son olarak tuz ilave edilir ve karıştırılır.
3- Çorba kasesine alınır.
Adıghe Hoy/Çerkes Peyniri
İçindekiler
Peynir Suyu: 2 SB
Tuz: Yeteri kadar
Süt: 10 Litre
Yapılışı
1- Peynir suyu bir küçük küpte bekletilir. İçine az tuz konur. Çok ekşirse su konur.
2- Süt ateşin üzerine konur, kaynamaya başladığında peynir suyundan 2 SB kenarından yavaş yavaş ilave edilir, bu işlem hafif ateşte yapılır, oluşan peynir üste çıkar, peynir suyu altta kalır.
3- Delikli kevgirle, özel olarak yapılmış peynir sepetine ortalarına tuz serpilerek bastırılır. Peynir ters çevrilir, süzülmesi beklenir.
4- Soğuduktan sonra tabağa alınır, altına üstüne tuz serpilir.
NOT: * Maya yerine ekşi yoğurt suyu da kullanılabilir.
* Yoğurt suyu sütü kesmezse yarım kaşık limon suyu bu işi görür. Ancak o kadar lezzetli olmaz.
* Bu malzemeyle 2 Kg. civarında peynir elde e
Çerkes Tarzı Acı Sos
İçindekiler
Yoğurt: 2 SB
Sarımsak: 2 Diş
Kişniş: 1 TK
Kırmızı biber: 1 TK
Tuz: Yeteri kadar
Yapılışı
1- Yoğurda ezilmiş sarımsak, kişniş, kırmızı biber ve tuz konur, karıştırılır.
Not : Bu sos; paça, işkembe ve kelle gibi sakatat yemeklerinde kullanılır.
Aguvestır/Un Çorbası
İçindekiler
Süt: 3 SB
Su: 3 SB
Buğday unu: 1/2 SB
Tuz: Yeteri kadar
Kuru soğan: 1 KB
Tereyağı: 2 YK
Biber salçası ya da toz biber): 1 TK
Yapılışı
1- Su ve süt birlikte kaynatılır.
2- Bir yayvan tabağa 1/2 SB elenmiş buğday unu konur; üzerine su serpilip elle karıştırılır, oğuşturulur, ortaya çıkan hamur parçacıkları kaynayan sü ve süt karışımına yavaş yavaş konur, karıştırılır.
3- Hamur piştiğinde, tuz konur ve ateşten alınır.
4- İnce doğranmış soğan yağ ile kavrulur, biber salçası konur ve çorbanın üzerine gezdirilir ve servis yapılır.
NOT: İstendiğinde yağ soğan konmadan sade olarak yenebilir[/b]
Kekejabh/Tavada Yumurta
Yumurta: 4 adet
Tereyağı: 1 YK
Tuz: Yeteri kadar
Yapılışı
1- Yumurtalar derin bir kap içinde iyice çırpılır ve tuz ilave edilir.
2- Bakır bir tavaya yağ konur ve kızdırılır, çırpılan yumurtalar dökülür. Karıştırmadan ters yüz edilir.
3- Pasta ile birlikte yenir.
Not : Arzu edildiğinde üzerine sarmısaklı yoğurt da dökülebilir
Lılıbj/Tlıbj
İçindekiler
Dana ya da koyun başı: 1 Kg.
Kuru soğan: 3 OB
Tereyağı: 3 YK
Tuz: Yeteri kadar
Sıcak su: Üzerini örtecek kadar
Biberli tuz: 1 TK
Yapılışı
1- İnce doğranmış soğan yağla pembeleştirilir.
2- Yıkanmış kuşbaşı etler içine konup suyu çektirilir.
3- Bir tatlı kaşığı un, biberli tuz ilave edilip bir müddet kavrulur.
4- Üzerini örtecek kadar sıcak su konur, kısık ateşte pişirilir.
NOT: * Biberli tuz olmadığında dövülmüş sarımsak, biber salçası ve ½ TK kişniş konur
Bedjin
içindekiler
Yulaf: 1 Kg
Su: 2 litre
Bal ?erbeti: 1 SB
Yapılışı
1- Yulafın kabuğu çıkarılarak özü kaynatılır.
2- Kıvamlı bir hale gelinceye kadar belağla karıştırılır.
3- Elde edilen bulamaç bal şerbetiyle birlikte kaşıkla yenir.
Not : Avrupalıların purej dedikleri yemek ise de ondan lezzetli ve daha nefistir. Biraz yapışkan olduğu için dikkat etmeyenlerini dilin yakar. Buna dair Çerkeslerin bir çok hikayeleri vardır. Bedjin aile içinde yenir. Misafire çıkarılacak yemeklerden sayılmaz.
Lezgi Salatası
İçindekiler
Domates: 2 BB
Salatalık: 2 OB
Yeşil biber: 1 adet
Kuru soğan: 1 OB
Taze kişniş: 1/2 Demet
Fesleğen: 1/2 demet
Tuz: Yeteri kadar
sirke: 2 YK
Maydanoz: 1/2 demet
Yapılışı
1- Domatesler, salatalıklar ve sivri biber yıkanır.
2- Biberin tohumu çıkarılır, yeşil biber, domatesler, salatalık ve soğan dilim dilim doğranır.
3- Kişniş, fesleğen ve maydanoz kıyılır, üstüne serpilir.
4- Üzerine tuz ilave edilir ve sirke gezdirilir.
Abhaz Tavuğu
İçindekiler
Tavuk: 1.5 Kg
Kuru soğan: 2 OB
Ceviz içi: 2 SB
Pasta (mamursa): 1 dilim
Acıka: 1 TK
Ayçiçek yağı: 3 YK
Sıcak su: 8 SB
Yapılış
1- Tavuk temizlenir, yıkanır, parçalara ayrılır.
2- Soğan ince kıyılır, yağ ile kavrulur. Parçalanmış tavuklar içine atılır ve suyu çektirilir.
3- Sıcak su ilave edilerek pişirilir.
4- Cevizler dövülür ya da iki taş arasında ezilir.
5- İçine soğuk pasta ve acıka konularak yoğrulur.
6- Sıkılarak yağı çıkarılır.
7- Yağı alınmış karışım tavuk suyu ile sulandırılarak bulamaç haline getirilir.
8- Parçalanmış tavuklar bu karışıma bulanarak servis yapılır.
9- Üzerine ceviz yağı gezdirilir.
Abhaz Tatlısı
İçindekiler
Kuru yufka: 8 Adet
Ceviz içi: 1 SB
Şeker: 2 SB
Su: 2 SB
Sıvı yağ: 1 SB
Yapılışı
1- Yufkaların arasına yağ sürülür.
2- Ceviz çekilir, 2-3 yufka arasına serilir.
3- Su şeker ile şuruf yapılır.
4- Fırında pişirilen yufkaların üzerine dökülür.
Hasıta (tatlı)
İçindekiler
Buğday unu: 1 Kg
Süt: 3 SB
Tereyağı: 250 Gr
şeker: 3 SB
Yapılışı
1- Un, tereyağı ile pembeleşinceye kadar kavrulur.
2- Soğutulur, süt ve şeker ilave edilip muhallebi kıvamına gelinceye kadar karıştırılarak kaynatılır.
3- Üzerine tereyağı kızdırılıp dökülür, ceviz ya da fındıkla süslenir.
Not : Tereyağı yerine margarin de kullanılabilir.
ACUKA HALWOANE
Kullanılan malzemeler
1 kg un (kepekli)
3 dl süt
3 dl su
2 dl eritilmiş tereyağı
150 gr acuka
50 gr pak maya
200 gr ezilmiş ceviz içi
1 yumurta
1/2 yemek kaşığı tuz.
Yumurtanın akı, 1 dl eritilmiş tereyağı, maya, acuka, tuz, su ve sütü karıştırıp, unu ilave ederek hamur yoğrulur.
(Acuka tuzlu ise daha az tuz kulanınız.)
Hamuru 6 eşit bezeye ayırıp 2 ml kalınlığında açın. Üstüne fırça ile tereyağından sürüp ceviz içi serpiştirin.
Bezeleri aynı şekilde (treatment) yapıp üst üste koyun. Son katın üstüne tereyağı veya ceviz içi eklenmeyecek.
Şimdi 6 kat olarak üst üste konulmuş bezeleri bir cm eninde ince şeritler halinde keserek halwoane şekilleri verilir.
Tepsinin üstüne çok aralıklı olarak diziniz. 30-45 dakika beklettikten sonra üstlerine yumurtanın sarısını sürerek 220 C derecede üstleri kızarıncaya kadar pişiriniz.
Bu halwoaneler sarmısaklı olduğu için normalde kahvaltıda değil -akşam yemeğinde salata veya çorba ile servis yapılır.
içindekiler
Tavuk: 1 BB
Ceviz içi: 1 KG
Kurutulmuş kırmızı biber: 5 adet
Sarımsak: 4 diş
Ekmek içi: 4 dilim
Tuz: Yeteri kadar
Kişniş: 2 TK
Kara biber: 1/2 TK
Tavuk Suyu: 6 SB
Yapılışı
1- Tavuk temizlenir, tütsülenir, yıkanır, haşlanır, kemiklerinden ayrılır, didilir.
2- Kurutulmuş biberler haşlanır. Çekirdeklerinden ayrılır.
3- Bir miktar ceviz içi, biberler, sarımsak ve ekmek içi kıyma makinasından birlirte geçirilir.
4- Kalan ceviz makinadan geçirilir, sıkılarak yağı bir fincana alınır.
5- Kıyma makinasından geçirilen bu karışıma soğuk tavuk suyu ve tuz ilave edilir, karıştırılır.
6- Didilmiş et servis tabağına alınır, üzerine bu karışım dökülür. Fincana alınan ceviz yağı da üzerine gezdirilir.
NOT : Cevizin yağı alınamamışsa, bir tavada yağ kızdırılır ve kırmızı toz biber katılarak elde edilen yağ cevizli tavuğun üzerine gezdirilir
De Şuğ/Cevizli Biber
İçindekiler
Sarımsak: 6 diş
Kişniş: 1 TK
Kini: 1 TK
Tuz: Yeteri kadar
Kurutulmuş acı biber: 1 kg
Ceviz içi: 2 SB
Yapılışı
1- Kurutulmuş acı biber ılık suyla ıslatılır.
2- Biber, sarımsak, kişniş, kini, iri tuz ve cevizle havanda dövülür. Servise hazırdır.
Not : Bu cevizli salça sabah kahvaltılarında ekmek üzerine sürülerek yenmektedir.
Şar Tohın Çorp (Ayran Çorbası)
İçindekiler:
Buğday yarması: 250 gr
Yoğurt: 1/2 kg
Su: 6 SB
Pazı: 5 yaprak,
Tuz: Yeteri kadar
Yapılışı
1- Yarma haşlanır, pişmek üzereyken yıkanmış pazının yeşil kısmı doğranır ve katılır. 5 dakika pişirilir.
2- Yoğurt ayran yapılır ve karışıma katılır. Son olarak tuz ilave edilir ve karıştırılır.
3- Çorba kasesine alınır.
Adıghe Hoy/Çerkes Peyniri
İçindekiler
Peynir Suyu: 2 SB
Tuz: Yeteri kadar
Süt: 10 Litre
Yapılışı
1- Peynir suyu bir küçük küpte bekletilir. İçine az tuz konur. Çok ekşirse su konur.
2- Süt ateşin üzerine konur, kaynamaya başladığında peynir suyundan 2 SB kenarından yavaş yavaş ilave edilir, bu işlem hafif ateşte yapılır, oluşan peynir üste çıkar, peynir suyu altta kalır.
3- Delikli kevgirle, özel olarak yapılmış peynir sepetine ortalarına tuz serpilerek bastırılır. Peynir ters çevrilir, süzülmesi beklenir.
4- Soğuduktan sonra tabağa alınır, altına üstüne tuz serpilir.
NOT: * Maya yerine ekşi yoğurt suyu da kullanılabilir.
* Yoğurt suyu sütü kesmezse yarım kaşık limon suyu bu işi görür. Ancak o kadar lezzetli olmaz.
* Bu malzemeyle 2 Kg. civarında peynir elde e
Çerkes Tarzı Acı Sos
İçindekiler
Yoğurt: 2 SB
Sarımsak: 2 Diş
Kişniş: 1 TK
Kırmızı biber: 1 TK
Tuz: Yeteri kadar
Yapılışı
1- Yoğurda ezilmiş sarımsak, kişniş, kırmızı biber ve tuz konur, karıştırılır.
Not : Bu sos; paça, işkembe ve kelle gibi sakatat yemeklerinde kullanılır.
Aguvestır/Un Çorbası
İçindekiler
Süt: 3 SB
Su: 3 SB
Buğday unu: 1/2 SB
Tuz: Yeteri kadar
Kuru soğan: 1 KB
Tereyağı: 2 YK
Biber salçası ya da toz biber): 1 TK
Yapılışı
1- Su ve süt birlikte kaynatılır.
2- Bir yayvan tabağa 1/2 SB elenmiş buğday unu konur; üzerine su serpilip elle karıştırılır, oğuşturulur, ortaya çıkan hamur parçacıkları kaynayan sü ve süt karışımına yavaş yavaş konur, karıştırılır.
3- Hamur piştiğinde, tuz konur ve ateşten alınır.
4- İnce doğranmış soğan yağ ile kavrulur, biber salçası konur ve çorbanın üzerine gezdirilir ve servis yapılır.
NOT: İstendiğinde yağ soğan konmadan sade olarak yenebilir[/b]
Kekejabh/Tavada Yumurta
Yumurta: 4 adet
Tereyağı: 1 YK
Tuz: Yeteri kadar
Yapılışı
1- Yumurtalar derin bir kap içinde iyice çırpılır ve tuz ilave edilir.
2- Bakır bir tavaya yağ konur ve kızdırılır, çırpılan yumurtalar dökülür. Karıştırmadan ters yüz edilir.
3- Pasta ile birlikte yenir.
Not : Arzu edildiğinde üzerine sarmısaklı yoğurt da dökülebilir
Lılıbj/Tlıbj
İçindekiler
Dana ya da koyun başı: 1 Kg.
Kuru soğan: 3 OB
Tereyağı: 3 YK
Tuz: Yeteri kadar
Sıcak su: Üzerini örtecek kadar
Biberli tuz: 1 TK
Yapılışı
1- İnce doğranmış soğan yağla pembeleştirilir.
2- Yıkanmış kuşbaşı etler içine konup suyu çektirilir.
3- Bir tatlı kaşığı un, biberli tuz ilave edilip bir müddet kavrulur.
4- Üzerini örtecek kadar sıcak su konur, kısık ateşte pişirilir.
NOT: * Biberli tuz olmadığında dövülmüş sarımsak, biber salçası ve ½ TK kişniş konur
Bedjin
içindekiler
Yulaf: 1 Kg
Su: 2 litre
Bal ?erbeti: 1 SB
Yapılışı
1- Yulafın kabuğu çıkarılarak özü kaynatılır.
2- Kıvamlı bir hale gelinceye kadar belağla karıştırılır.
3- Elde edilen bulamaç bal şerbetiyle birlikte kaşıkla yenir.
Not : Avrupalıların purej dedikleri yemek ise de ondan lezzetli ve daha nefistir. Biraz yapışkan olduğu için dikkat etmeyenlerini dilin yakar. Buna dair Çerkeslerin bir çok hikayeleri vardır. Bedjin aile içinde yenir. Misafire çıkarılacak yemeklerden sayılmaz.
Lezgi Salatası
İçindekiler
Domates: 2 BB
Salatalık: 2 OB
Yeşil biber: 1 adet
Kuru soğan: 1 OB
Taze kişniş: 1/2 Demet
Fesleğen: 1/2 demet
Tuz: Yeteri kadar
sirke: 2 YK
Maydanoz: 1/2 demet
Yapılışı
1- Domatesler, salatalıklar ve sivri biber yıkanır.
2- Biberin tohumu çıkarılır, yeşil biber, domatesler, salatalık ve soğan dilim dilim doğranır.
3- Kişniş, fesleğen ve maydanoz kıyılır, üstüne serpilir.
4- Üzerine tuz ilave edilir ve sirke gezdirilir.
Abhaz Tavuğu
İçindekiler
Tavuk: 1.5 Kg
Kuru soğan: 2 OB
Ceviz içi: 2 SB
Pasta (mamursa): 1 dilim
Acıka: 1 TK
Ayçiçek yağı: 3 YK
Sıcak su: 8 SB
Yapılış
1- Tavuk temizlenir, yıkanır, parçalara ayrılır.
2- Soğan ince kıyılır, yağ ile kavrulur. Parçalanmış tavuklar içine atılır ve suyu çektirilir.
3- Sıcak su ilave edilerek pişirilir.
4- Cevizler dövülür ya da iki taş arasında ezilir.
5- İçine soğuk pasta ve acıka konularak yoğrulur.
6- Sıkılarak yağı çıkarılır.
7- Yağı alınmış karışım tavuk suyu ile sulandırılarak bulamaç haline getirilir.
8- Parçalanmış tavuklar bu karışıma bulanarak servis yapılır.
9- Üzerine ceviz yağı gezdirilir.
Abhaz Tatlısı
İçindekiler
Kuru yufka: 8 Adet
Ceviz içi: 1 SB
Şeker: 2 SB
Su: 2 SB
Sıvı yağ: 1 SB
Yapılışı
1- Yufkaların arasına yağ sürülür.
2- Ceviz çekilir, 2-3 yufka arasına serilir.
3- Su şeker ile şuruf yapılır.
4- Fırında pişirilen yufkaların üzerine dökülür.
Hasıta (tatlı)
İçindekiler
Buğday unu: 1 Kg
Süt: 3 SB
Tereyağı: 250 Gr
şeker: 3 SB
Yapılışı
1- Un, tereyağı ile pembeleşinceye kadar kavrulur.
2- Soğutulur, süt ve şeker ilave edilip muhallebi kıvamına gelinceye kadar karıştırılarak kaynatılır.
3- Üzerine tereyağı kızdırılıp dökülür, ceviz ya da fındıkla süslenir.
Not : Tereyağı yerine margarin de kullanılabilir.
ACUKA HALWOANE
Kullanılan malzemeler
1 kg un (kepekli)
3 dl süt
3 dl su
2 dl eritilmiş tereyağı
150 gr acuka
50 gr pak maya
200 gr ezilmiş ceviz içi
1 yumurta
1/2 yemek kaşığı tuz.
Yumurtanın akı, 1 dl eritilmiş tereyağı, maya, acuka, tuz, su ve sütü karıştırıp, unu ilave ederek hamur yoğrulur.
(Acuka tuzlu ise daha az tuz kulanınız.)
Hamuru 6 eşit bezeye ayırıp 2 ml kalınlığında açın. Üstüne fırça ile tereyağından sürüp ceviz içi serpiştirin.
Bezeleri aynı şekilde (treatment) yapıp üst üste koyun. Son katın üstüne tereyağı veya ceviz içi eklenmeyecek.
Şimdi 6 kat olarak üst üste konulmuş bezeleri bir cm eninde ince şeritler halinde keserek halwoane şekilleri verilir.
Tepsinin üstüne çok aralıklı olarak diziniz. 30-45 dakika beklettikten sonra üstlerine yumurtanın sarısını sürerek 220 C derecede üstleri kızarıncaya kadar pişiriniz.
Bu halwoaneler sarmısaklı olduğu için normalde kahvaltıda değil -akşam yemeğinde salata veya çorba ile servis yapılır.